(show all abstracts)
(Agenda as of 2021/09/19-09:10 CEST)
Monday, 16 March 2020

NICE 2020 in Heidelberg

6th March 2020: We are sorry to announce that NICE 2020, scheduled to be held on March 17-20 2020, will be postponed to a later date. Please see here for the new date in March 2021




Meeting venue: Kirchhoff-Institute for Physics, Im Neuenheimer Feld 227, D-69117 Heidelberg, Germany

Pre-NICE events on Monday, 16 March 2020 (both POSTPONED as well)

Travel info:

  • Getting to the venue:
    • the nearest tram stop to the meeting venue is "Heidelberg Bunsengymnasium" (marked in the map linked above) [online timetable]https://reiseauskunft.bahn.de//bin/query.exe/en?Z=Neuenheim+Bunsengymnasium,+Heidelberg), provided by German Railway. Here you can also buy tickets online
  • Getting to Heidelberg

Hotels: These hotels are relatively close to the meeting venue (Kirchhoff-Institute for Physics, see the map above). A lot more hotels are listed in online hotel booking sites (e.g. on booking.com)

.

19:30‑21:30
(120 min)

NICE 2020 Welcome reception

at the meeting venue.

The reception is also open for the participants of the NEUROTECH event Future Application Directions for Neuromorphic Computing Technologies

Tuesday, 17 March 2020
08:45
NICE 2020, workshop day I -- NOTE: NICE will be POSTPONED!

(Registration booth opens at 8:30h)

09:00‑09:10
(10+5 min)
 Welcome to NICE 2020
09:15‑09:45
(30 min)
 Organizer Round
09:45‑10:25
(40+5 min)
 Keynote IMike Davies (Intel)
10:30‑10:50
(20+5 min)
 Luping Shi (Tsinghua University)
11:00‑11:30
(30 min)
 Coffee break
11:30‑11:50
(20+5 min)
 Evaluating complexity and resilience trade-offs in emerging memory inference machines

show abstract

11:55‑12:15
(20+5 min)
 Johannes Schemmel (Heidelberg University)
12:20‑12:30
(10+5 min)
 Lightning talk: From clean room to machine room: towards accelerated cortical simulations on the BrainScaleS wafer-scale system

show abstract

Sebastian Schmitt (Heidelberg University)
12:35‑13:00
(25 min)
 Poster Lightning Talks

1 min - 1 slide poster appetizers

all Poster Presenters
13:00‑14:30
(90 min)
 Lunch, poster setup, demonstrators setup
14:30‑14:40
(10+5 min)
 Group photo at NICE

(The group photo will be placed on the internet. By showing up for the photo you grant your permission for the publication of the photo)

14:45‑15:05
(20+5 min)
 Why is Neuromorphic Event-based Engineering the future of AI?

show abstract

15:10‑15:30
(20+5 min)
 Neuromorphic and AI research at BCAI (Bosch Center for Artificial Intelligence)

show abstract

Thomas Pfeil
15:35‑15:55
(20+5 min)
 Mapping Deep Neural Networks on SpiNNaker2

show abstract

Florian Kelber et al.
16:00‑16:30
(30 min)
 Coffee break
16:30‑16:50
(20+5 min)
 Closed-loop experiments on the BrainScaleS-2 architecture

show abstract

Korbinian Schreiber et al.
16:55‑17:05
(10+5 min)
 Lightning talk: Adaptive control for hindlimb locomotion in a simulated mouse through temporal cerebellar learning

show abstract

Thomas Passer Jensen (Technical University of Denmark)
17:10‑17:55
(45 min)
 Open mic / discussions
19:00‑21:30
(150 min)
 Poster dinner

The max. poster size is A0, orientation PORTRAIT (841 mm wide x 1189 mm high)

Wednesday, 18 March 2020
08:45
NICE 2020, workshpo day II -- NOTE: NICE will be postponed!
09:00‑09:15
(15 min)
 Welcome / overview
09:15‑09:55
(40+5 min)
 KeynoteWolfgang Maass
10:00‑10:20
(20+5 min)
 On the computational power and complexity of Spiking Neural Networks

show abstract

(Nils Donselaar)
10:25‑10:45
(20+5 min)
 The speed of sequence processing in biological neuronal networks

show abstract

Younes Bouhadjar et. al
11:00‑11:30
(30 min)
 Coffee brek
11:30‑11:50
(20+5 min)
 Walter Senn
11:55‑12:15
(20+5 min)
 Conductance-based dendrites perform reliability-weighted opinion pooling

show abstract

Jakob Jordan et al.
12:20‑12:30
(10+5 min)
 Lightning talk: Natural gradient learning for spiking neurons

show abstract

Elena Kreutzer et al.
12:35‑12:45
(10+5 min)
 Lightning talk: The Computational Capacity of Mem-LRC Reservoirs

show abstract

Forrest Sheldon et al.
13:00‑14:00
(60 min)
 Lunch
14:00‑14:20
(20+5 min)
 Making spiking neurons more succinct with multi-compartment models

show abstract

Johannes Leugering
14:25‑14:45
(20+5 min)
 Evolutionary Optimization for Neuromorphic Systems

show abstract

Catherine Schuman et al.
14:50‑15:00
(10+5 min)
 Lightning talk: Implementing Backpropagation for Learning on Neuromorphic Spiking Hardware

show abstract

Andrew Sornborger et al.
15:05‑15:15
(10+5 min)
 Lightning talk: Spike Latency Reduction generates Efficient Predictive Coding

show abstract

Pau Vilimelis Aceituno et al.
15:20‑16:10
(50 min)
 Special coffee break: EINC & BrainScaleS 1
16:10‑16:30
(20+5 min)
 Real-time Mapping on a Neuromorphic Processor

show abstract

(Konstantinos Michmizos )
16:35‑16:55
(20+5 min)
 Inductive bias transfer between brains and machines

show abstract

Fabian Sinz
17:00‑17:45
(45 min)
 Open mic / discussion
18:00‑21:00
(180 min)
 Conference dinner

Thursday, 19 March 2020
08:45
NICE 2020, workshop day III -- NOTE: NICE will be postponed!
09:00‑09:15
(15 min)
 Welcome / overview
09:15‑09:55
(40+5 min)
 Keynote: Bottom-up and top-down neuromorphic processor design: Unveiling roads to embedded cognition

show abstract

Charlotte Frenkel
10:00‑10:20
(20+5 min)
 A Neuromorphic Future for Classic Computing Tasks

The obvious promise of neuromorphic hardware is to enable efficient implementations of brain-derived algorithms. However, to be successful, it is essential that the community demonstrates that neuromorphic systems can be broadly impactful for beyond a few narrow tasks. While more advanced post-deep learning brain-derived algorithms would be ideal, it is helpful to look beyond cognitive algorithms as well for potential market impact.

In this talk, I will highlight one such opportunity: the application of neuromorphic hardware for large-scale scientific computing applications. Specifically, I will present a perspective on neuromorphic hardware that enables us to use large spiking architectures for solving stochastic differential equations and graph analytics. Our general approach treats neuromorphic architectures as a large computational graph onto which we can map sophisticated algorithmic tasks. We have demonstrated how this approach can be used to efficiently model Monte Carlo approximations to a class of partial differential equations that challenge the high-performance computing community, and we can further illustrate how this approach is well-suited for performing general dynamic programming tasks.

Finally, the talk will include some concrete examples of this approach on different spiking neuromorphic platforms, such as Loihi, TrueNorth, and SpiNNaker.

Brad Aimone
10:25‑10:35
(10+5 min)
 Lightning talk: Benchmarking of Neuromorphic Hardware Systems

show abstract

Christoph Ostrau et al.
10:40‑10:50
(10+5 min)
 Lightning talk: Evolving Spiking Neural Networks for Robot Sensory-motor Decision Tasks of Varying Difficulty

show abstract

(J David Schaffer)
11:00‑11:30
(30 min)
 Coffee break
11:30‑11:50
(20+5 min)
 Natural density cortical models as benchmarks for universal neuromorphic computersMarkus Diesmann
11:55‑12:15
(20+5 min)
 Platform-Agnostic Neural Algorithm Composition using Fugu

show abstract

William Severa
12:20‑12:40
(20+5 min)
 Programming neuromorphic computers: PyNN and beyond

show abstract

Andrew Davison
12:45‑12:55
(10+5 min)
 Lightning talk: Caspian: A Neuromorphic Development Platform

show abstract

(John (Parker) Mitchell)
13:00‑14:00
(60 min)
 Lunch
14:00‑14:20
(20+5 min)
 BrainScaleS: Development Methodologies and Operating System

show abstract

Eric Müller
14:25‑14:35
(10+5 min)
 Lightning talk: Cognitive Domain Ontologies: HPCs to Ultra Low Power Neuromorphic Platforms

show abstract

Tarek Taha et al.
14:40‑14:50
(10+5 min)
 Lightning talk: Comparing Neural Accelerators & Neuromorphic Architectures The False Idol of Operations

show abstract

Craig Vineyard et al.
14:55‑15:05
(10+5 min)
 Lightning talk: Subspace Locally Competitive Algorithms

show abstract

Dylan Paiton et al.
15:10‑15:20
(10+5 min)
 Lightning talk: Fast and deep neuromorphic learning with first-spike coding

show abstract

Julian Göltz et al.
15:25‑15:35
(10+5 min)
 Lightning talk: Neuromorphic Graph Algorithms: Extracting Longest ShortestPaths and Minimum Spanning Trees

show abstract

15:40‑15:50
(10+5 min)
 Lightning talk: Neuromorphic Computing for Spacecraft’s Terrain Relative Navigation: A Case of Event-Based Crater Classification Task

show abstract

Kazuki Kariya et al.
15:55‑16:25
(30 min)
 Coffee break
16:25‑16:45
(20+5 min)
 Beyond Backprop: Different Approaches to Credit Assignment in Neural Nets

show abstract

16:50‑17:10
(20+5 min)
 Batch << 1: Why Neuromorphic Computing Architectures Suit Real-Time Workloads

show abstract

Jonathan Tapson (GrAI Matter Labs)
17:15‑17:35
(20+5 min)
 Relational Neurogenesis for Lifelong Learning Agents

show abstract

Tej Pandit et al.
17:40‑18:10
(30 min)
 open mic / discussions
18:20‑18:30
(10 min)
 Wrap-up / adjourn
18:30
End of NICE 2020 for non-tutorial attendants
19:00‑20:30
(90 min)
 Dinner (only for tutorial attendants)

Friday, 20 March 2020
09:00
NICE 2020, Tutorials day: NOTE: NICE will be POSTPONED!

The tutorial day can be booked as one of the registration options. On the tutorial day hands-on interactive tutorials with several different neuromorphic compute systems will be offered:

show abstract

09:00‑11:30
(150 min)
 Tutorial (and coffee)

In parallel ("choose one"):

  • BrainScaleS
  • SpiNNaker
  • Loihi: an overview of the Loihi hardware architecture and SDK basics
11:30‑12:30
(60 min)
 Lunch (only for tutorial participants)
12:30‑15:00
(150 min)
 Tutorial (and coffee)

In parallel ("choose one"):

  • BrainScaleS
  • SpiNNaker
  • Loihi: live examples and step-by-step iPhython-based tutorials of a wide variety of algorithmic examples
15:00
End of the NICE 2020 tutorial day
Contact: bjoern.kindler@kip.uni-heidelberg.de