Go to the meeting registration page. Show this page for printing or as short info (with end time)

HBP 2nd HPAC Platform Training - Agenda

Tuesday, 26 November 2019

HBP 2nd HPAC Platform Training

Registration: please register here for the training. Please note: for registration a (free) HBP community account is needed. If you do not yet have such an account, please request one via email to: education@humanbrainproject.eu

Venue:

Social Dinner:

Description Neuroscience research has become increasingly interdisciplinary in recent years. New imaging technologies deliver ultra-high resolution images, and new simulator technology enables scientists to simulate larger and more detailed neural networks. Such data can no longer be analysed and such simulations can no longer be run solely on a user’s computer in the office: clusters, supercomputers and good data management strategies have become indispensable.

During this 2nd HPAC Platform Training Event we will give an introduction to the resources, tools and services provided by the High Performance Analytics and Computing (HPAC) Platform and by the Fenix infrastructure. The different options to get access to High-Performance Computing (HPC) and data resources, as well as how to use Fenix resources and services in workflows will be presented, including sessions on how to transfer between HPC sites and how to access resources from Jupyter notebooks in the HBP Collaboratory. The participants will get an overview of the visualization tools available in the HBP. The simulator NEST, for models with point-neurons will be introduced, including more in-depth sessions introducing NEST Desktop, NESTML and an outlook to NEST 3. Another session will deal with the coupling of the simulators NEST and TVB.

The agenda of this 2nd HPAC Training is aligned with the programme of the other events taking place in parallel so that participants of one event can also attend some sessions of the other events that are also relevant for them.

Some sessions of this training are organised by the HBP High-Level Support Team (HLST). The services offered by the HLST can be found here: HLST website.

.

08:30-09:00
(30 min)
 Registration
09:00-09:30
(30 min)
 Welcome to the Event
09:30-10:30
(60 min)
 Tools and services offered by HPAC Platform and Fenix with hands-onAlex Upton (ETHZ)
10:30-11:00
(30 min)
 Coffee Break
11:00-12:00
(60 min)
 Tools and services offered by HPAC Platform and Fenix with hands-on (continued)Alex Upton (ETHZ)
12:00-13:00
(60 min)
 Lunch
13:00-14:00
(60 min)
 How to get access to HPC and data resources (Fenix and others)Anna Lührs (JUELICH)
14:00-15:30
(90 min)
 Introduction to the simulator NESTJochen Martin Eppler (JUELICH)
15:30-16:00
(30 min)
 Coffee Break
16:00-17:30
(90 min)
 What do you expect from the HPAC Platform and Fenix?Moderator: Boris Orth (JUELICH)
17:30
End of the Meeting Day
19:30
Social Dinner @Kulturbrauerein (Heidelberg city center, see map)

Wednesday, 27 November 2019
09:00
HPAC Platform Training, day II
09:00-10:30
(90 min)
 Using the HPAC supercomputers from the Collaboratory with hands-onBernd Schuller (JUELICH)
10:30-11:00
(30 min)
 Coffee Break
11:00-12:00
(60 min)
 Using the HPAC supercomputers from the Collaboratory with hands-on (continued)Bernd Schuller (JUELICH)
12:00-13:00
(60 min)
 Lunch Break
13:00-14:00
(60 min)
 Overview of visualisation tools in the HBPSusana Mata (URJC)
14:00-15:00
(60 min)
 How to apply for computing and data resourcesAlex Upton (ETHZ)
15:00-15:30
(30 min)
 Coffee Break
15:30-16:00
(30 min)
 TUTORIAL: NESTMLCharl Linssen (JUELICH)
16:00-16:30
(30 min)
 Coupling of NEST and TVBSandra Diaz (JUELICH)
16:30
End of meeting day

Thursday, 28 November 2019
09:00
HPAC Platform Training, day III
09:00-10:30
(90 min)
 Introduction to NEST 3Håkon Mørk (NMBU)
10:30-11:00
(30 min)
 Coffee Break
11:00-12:30
(90 min)
 NEST DesktopStefan Rotter (BERNSTEIN CENTER FREIBURG)
Sebastian Spreizer (JUELICH)
12:30-13:30
(60 min)
 Lunch Break
13:30
End of the 2nd HBPC Platform Training
Contact: martina.schmalholz@kip.uni-heidelberg.de