Go to the meeting registration page. Show this page for printing or as short info (with end time)

How to increase the FAIRness of your research - an HBP training course about data sharing - Agenda

Tuesday, 26 November 2019

How to increase FAIRness of your research - an HBP training course about data sharing

Registration: please register here for the meeting.

Please note: for registration a (free) HBP community account is needed. If you do not yet have such an account, please request one via email to: support@humanbrainproject.eu

Venue:

Social Dinner:

.


SESSION 1: INCREASE FAIRness - GENERAL RULES AND GUIDELINES
08:30-09:00
(30 min)
 Registration
09:00-09:15
(15 min)
 Welcome & Introduction: what is FAIR?
09:15-09:30
(15 min)
 Order your data universe - 11 rules for organising data.
09:30-10:00
(30 min)
 Exercise 1.1: creating a consistent repository for an example data set.
10:00-10:15
(15 min)
 Tell the story of your repository - guidelines for a meaningful data descriptor.
10:15-10:30
(15 min)
 Leave a trail of metadata - readable clues for humans and machines
10:30-11:00
(30 min)
 Coffee Break
11:00-11:30
(30 min)
 Exercise 1.2: extract and organise metadata from an example data set.
11:30-11:45
(15 min)
 Spinning the research web - rules for creating metadata graphs.
11:45-12:15
(30 min)
 Exercise 1.3: built a metadata graph that describes the example data set.
12:15-12:30
(15 min)
 Round table: summary of solutions / discussions / questions
12:30-13:30
(60 min)
 Lunch Break

SESSION 2: INCREASE FAIRness - IMPROVE YOUR OWN RESEARCH
13:30-13:45
(15 min)
 Forming interest groups: who brought what?
13:45-14:15
(30 min)
 The HBP Knowledge Graph (KG) system - how to edit and how to search.
14:15-14:30
(15 min)
 MINDS as building blocks of the KG - what you enter and what you see.
14:30-15:30
(60 min)
 Exercise 2.1: integrate a MINDS representation for your own data in the KG.
15:30-16:00
(30 min)
 Coffee Break
16:00-16:15
(15 min)
 SAND as block extension of the KG - towards visual integration of your data in the HBP atlas viewers.
16:15-17:00
(45 min)
 ... continue Exercise 2.1
17:00-18:00
(60 min)
 Round table: summary of solutions / discussions / questions
18:00
End of the training course
19:30
Social dinner shared with parallel events @Kulturbrauerei, Heidelberg old town (see map)
Contact: bjoern.kindler@kip.uni-heidelberg.de