Go to the meeting registration page. Show this page for printing or as short info (with end time)

Hackathon on CEREBELLUM MODELLING - Agenda

Monday, 13 January 2020

Hackathon on CEREBELLUM MODELLING

Registration: please register here for the Hackathon. Please note: for registration a (free) HBP community account is needed. If you do not yet have such an account, please request one via email to: Ms. martina.schmalholz@kip.uni-heidelberg.de

Live streaming: The morning sessions of each event day will be live streamed.

Venue:


Social Dinner:

  • The dinner take place at "Erbaluce" restaurant, Via Jacopo Bossolaro, 21 only 5 minutes walk from Aula Magna (see map) at 8 pm.
08:30-09:00
(30 min)
Welcome and Introduction
09:00-10:00
(60 min)
Main lecture - Cerebellum modelling: from single neurons to closed-loop controllers and virtual brainsEgidio D'Angelo (UNIPV, Pavia, Italy)
10:00-10:30
(30 min)
Coffee Break
10:30
Data driven modelling
10:30-10:45
(15+5 min)
 Principles of cerebellar microcircuit modellingClaudia Casellato (UNIPV, Pavia, Italy)
10:50-11:05
(15+5 min)
 Detailed single neuron models of cerebellumStefano Masoli (EPFL, Geneva, Switzerland)
11:10-11:25
(15+5 min)
 Detailed synapse models of the cerebellumThierry Nieus (UMIL, Milano, Italy)
11:30
Modelling languages
11:30-11:45
(15+5 min)
 Single neuron modelling using NEURONOren Amsalem (ELSC, Jerusalem, Israel)
11:50-12:05
(15+5 min)
 NEST simulator: single point neuron and networksCharl Linssen (FZI, Jülich, Germany)
12:10-12:25
(15+5 min)
 The new ARBOR languageBenjamin Cumming (ETHZ, Zürich, Switzerland)
12:30-14:00
(90 min)
Lunch Break
14:00-16:00
(120 min)
Tutorial on construction of single neuron modelsStefano Masoli (UNIPV, Pavia, Italy)
Martina Rizza (UNIPV, Pavia, Italy)
Alessandra Ottaviani (UNIPV, Pavia, Italy)
16:00-16:30
(30 min)
Coffee Break
16:30-18:30
(120 min)
Tutorial on construction of microcircuit models: focus on connectivity strategiesStefano Casali (UNIPV, Pavia, Italy)
Robin DeSchepper (UNIPV, Pavia, Italy)
Johannes HJorth (KTH, Stockholz, Sweden)
Armando Romani (EPFL, Geneva, Switzerland)
18:30
End of the meeting day
20:00
Dinner (Apericena)

Tuesday, 14 January 2020
09:00-10:00
(60 min)
Featured lecture - The Brain Simulation Platform and EBRAINSMichele Migliore (CNR, Palermo, Italy)
10:00-10:30
(30 min)
Coffee Break
10:30
HPC and HW for Neuroscience
10:30-10:40
(10+5 min)
 HPC on FENIX-ICEICristiano Padrin (CINECA, Bologna, Italy)
10:45-10:55
(10+5 min)
 Cerebellar GPU modelsFrancesco Leporati (UNIPV, Pavia, Italy)
11:00-11:10
(10+5 min)
 Human-scale cerebellum on K computerHiroshi Yamaura (Numerical Brain, Tokyo, Japan)
11:15-11:25
(10+5 min)
 Neuromorphic hardware: PYNN to SpiNNakerPetrut Antoniu Bogdan (UMAN, Manchester, GB)
11:30
Optimisation, validation, simplification
11:30-11:45
(15+5 min)
 Optimisation with BluePyOptWerner Alfons Hilda Van Geit (EPFL, Geneva, Switzerland)
11:50-12:05
(15+5 min)
 Experimental model validationEgidio D'Angelo (UNIPV, Pavia, Italy)
12:10-12:25
(15+5 min)
 Simplification to single point neuronsAlice Geminiani (POLIMI, Milano, Italy)
12:30-14:00
(90 min)
Lunch Break
14:00-16:00
(120 min)
Tutorial on cerebellar neuron optimisation and simulationStefano Masoli (UNIPV, Pavia, Italy)
Martina Rizza (UNIPV, Pavia, Italy)
Alessandra Ottaviani (UNIPV, Pavia, Italy)
Werner Van Geit (EPFL, Geneva, Switzerland)
16:00-16:30
(30 min)
Coffee Break
16:30-18:30
(120 min)
Tutorial on cerebellar microcircuit simulationStefano Casali (UNIPV, Pavia, Italy)
Robin DeSchepper (UNIPV, Pavia, Italy)
Alice Geminiani (UNIPV, Pavia, Italy)
Johannes HJorth (KTH, Stockholm, Sweden)
Armando Romani (EPFL, Geneva, Sw)
18:30
End of meeting day
20:00
Social Dinner (Apericena)

Wednesday, 15 January 2020
09:00-10:00
(60 min)
Featured lecture - Cerebellar networks in RobotsEgidio Falotico (SSSA, Pisa, Italy)
10:00-10:30
(30 min)
Coffee Break
10:30
Applications and system integration:
10:30-10:55
(25+5 min)
 Modular control system: cerebellar connectivity and plasticity, in pyNESTAlberto Antonietti (UNIPV, Pavia, Italy)
11:00-11:25
(25+5 min)
 Cerebellar networks in closed-loop controllers and real robotsFrancisco Naveros (CITIC-UGR, Granada, Spain)
Alessandra Pedrocchi (POLIMI, Milano, Italy)
11:30-12:25
(55+5 min)
 The virtual mouse brain embedding cerebellar nodesClaudia Casellato (UNIPV, Pavia, Italy)
Fulvia Palesi (UNIPV, Pavia, Italy)
Spase Petkoski (TVB Lab, Marseille, France)
12:30-14:00
(90 min)
Lunch Break
14:00-16:00
(120 min)
Tutorial on cerebellar control system into NRPStefano Nardo (SSSA, Pisa, Italy)
Alberto Antonietti (UNIPV, Pavia, Italy)
Edoardo Negri (UNIPV, Pavia, Italy)
16:00-16:30
(30 min)
Coffee Break
16:30-18:30
(120 min)
Tutorial on TVB embedding cerebellumFulvia Palesi (UNIPV, Pavia, Italy)
Spase Petkoski (TVB Lab, Marseille, France)
18:30-19:00
(30 min)
Concluding remarks: Perspectives for brain modellingSten Grillner (KI, Stockholm, Sweden)
19:00
End of the meeting
Contact: martina.schmalholz@kip.uni-heidelberg.de