Go to the meeting registration page. Show this page for printing or as short info (with end time)

EBRAINS Infrastructure Training - Agenda

Monday, 2 November 2020
13:45

EBRAINS Infrastructure Training:

Tools and services offered by EBRAINS Computing Services and Neuromorphic Computing

All times in the schedule are Central European Time (CET = UTC + 1h)

The lectures are open to all interested participants. The number of attendees for the hands-on session is limited - please register

Registration:

Info: an overview page for this event is available here

.

13:45-14:00
(15 min)
 Welcome & Introduction
14:00-14:30
(30 min)
 Introductory Talk: Human Brain Project & EBRAINS

Audience: Introduction level

Katrin Amunts (JUELICH)
14:30-15:00
(30 min)
 Introductory Talk: e-Infrastructure Services for EBRAINS

Audience: Introduction level

Dirk Pleiter (JUELICH)
15:00-15:30
(30 min)
 Coffee break
15:30-16:15
(45+15 min)
 Introduction to the Neuromorphic Compute system SpiNNaker

Audience: Introduction level

Andrew Rowley (UMAN)
16:30-17:00
(30 min)
 Coffee break
17:00-18:00
(60 min)
 Hands-on SpiNNaker

A try-it-yourself online hands-on SpiNNaker tutorial

Audience: User-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

Andrew Rowley (UMAN)

Tuesday, 3 November 2020
09:30
All times in the schedule are Central European Times (CET = UTC + 1h)
09:30-09:55
(25+5 min)
 Introduction to the Neuromorphic Compute system BrainScaleS

Audience: Introduction level

Johannes Schemmel (UHEI)
10:00-10:20
(20+10 min)
 Introduction to the hands-on

Includes the introduction how to access BrainScaleS (PyNN, how an experiment runs, what happens behind the scenes)

Eric Müller (UHEI)
10:30-11:00
(30 min)
 Career Coffee break -- with Andrew Davison

Senior Research Scientists and Group Leader, Neuroinformatics, Andrew Davison from the Department of Integrative and Computational Neuroscience (ICN) Paris-Saclay Institute of Neuroscience (CNRS/Université Paris-Saclay) tells you about his professional career and answers your questions.

11:00-12:00
(60 min)
 Hands-on BrainScaleS

A try-it-yourself online hands-on BrainScaleS tutorial.

Audience: User-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

TBD
12:00-12:30
(30 min)
 Coffee break
12:30-13:15
(45+15 min)
 Introduction to the HBP/EBRAINS Collaboratory (v2)

Audience: Introduction level

Marc MORGAN (EPFL)
13:30-14:30
(60 min)
 Lunch
14:30-15:15
(45 min)
 Open Stack hands-on tutorial using the CSCS system Pollux

Audience: User-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

Alex Upton (ETHZ)
15:15-15:45
(30 min)
 Career Coffee break -- with Abigail Morrison

Senior Research Scientists and Group Leader, Computation in Neural Circuits, at the Institute for Neuroscience and Medicine and Scientific Lead of the SimLab Neuroscience at the Jülich Supercomputing Centre (both Forschungszentrum Jülich, Germany), Abigail Morrison tells you about her professional career and answers your questions.

15:45-16:30
(45 min)
 Hands-on Scalable Computing using the CSCS system Piz Daint

Audience: User-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

Alex Upton (ETHZ)
16:30-17:00
(30 min)
 Coffee break
17:00-18:00
(60 min)
 Insights: Successful infrastructure usage

Benchmarking and optimising the performance of NEST at scale using Piz Daint

Audience: Introduction level

Stine Vennemo (NMBU)

Wednesday, 4 November 2020
09:30
All times in the schedule are Central European Times (CET = UTC + 1h)
09:30-10:15
(45+15 min)
 Hands-on: Using Supercomputers from the Collaboratory (v2)

Audience: User-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

In this session, users will learn how to access the supercomputers in the EBrains platform from Jupyter notebooks in the HBP Collaboratory v2.

The session covers the basics of the REST APIs that allow for discovering the available supercomputers, learning about access rights, creating and submitting simple jobs and parallel jobs, listing files and uploading/downloading data. Users will also learn how to create and run workflows, in which the applications run on systems at different sites.

Bernd Schuller (JUELICH)
10:30-11:00
(30 min)
 Coffee break
11:00-12:00
(60 min)
 Hands-on: How to create a community app in the Collaboratory

Audience: Developer-level

(The number of attendants for the hands-on session is limited - please register)

Marc MORGAN (EPFL)
12:00-12:30
(30 min)
 Coffee break
12:30-12:45
(15+15 min)
 How to apply for computing, cloud and storage resources within the Fenix Infrastructure

Audience: Introduction level

https://fenix-ri.eu/

Anne Nahm (JUELICH)
13:00-13:15
(15 min)
 Wrap up
13:15
End of Meeting