(For printing: the agenda without borders)
Thursday, 27 November 2014
09:00
HBP Workshop on Stochastic Neural Computation -- at the EITN
This will be an informal "working" workshop at the EITN (European Institute for Theoretical Neuroscience, 74 rue du Faubourg Saint-Antoine in 75012 Paris, France, map.png from OpenStreetmap): We want to bring together experts from theory, neuroscience, and neuromorphic hardware, that are working from different angles on stochastic neural computation. We want to discuss the results and challenges that arise, and possibly start to form some loose network around this exciting research topic.

Please book your own accommodation for the event. Some hotel suggestions are available on the meeting venue info page.
09:00-09:15
(15 min)
 Welcome to the workshop
(with welcome coffee)
09:15
Morning session, Chaired by Wolfgang Maass
09:15-09:45
(30+10 min)
 Sampling: a probabilistic approach to cortical representation and computationJozsef Fiser (Central European University, Budapest)
09:55-10:25
(30+10 min)
 On the role of time in perceptual decision making: probabilistic sampling vs evidence integrationMate Lengyel (University of Cambridge)
10:35-11:05
(30+10 min)
 Behavioral measures of rapid plasticity in the auditory systemDaniel Pressnitzer (Ecole Normale Superieure, Paris)
11:15-11:30
(15+15 min)
 Coffee break
11:45-12:15
(30+10 min)
  Ensembles of spiking neurons with noise support probabilistic inference in dynamically changing environmentsRobert Legenstein (Graz University of Technology)
12:25-13:50
(85+10 min)
 Lunch
(self organized. A list of fast lunch options and restaurants with location maps will be distributed during the workshop)
14:00
Afternoon session, chaired by Mate Lengyel
14:00-14:30
(30+10 min)
 A new paradigm for motor control through neural samplingDavid Kappel (Graz University of Technology)
14:40-15:10
(30+10 min)
 Neural sampling: from abstract model to physical implementationMihai Petrovici (University of Heidelberg)
15:20-15:40
(20 min)
 Coffee break
15:40-16:10
(30+10 min)
 Fast sampling in large-scale neuromorphic devices: applications, ideas, challengesIlja Bytschok (University of Heidelberg)
16:20-16:50
(30+10 min)
 Expectation Maximization-learning on mixed-signal hardwareOliver Breitwieser (University of Heidelberg)
17:00
Poster session, chaired by Mihai Petrovici
17:00-17:45
(45 min)
 Short poster talks
4 min (1 slide) short poster talks (please send the one slide to daniela.potzinger@igi.tugraz.at by 25 November)
17:45-19:00
(75 min)
 Poster session
The poster abstracts are available here.

  • Poster 1: Signal-to-noise ratio in V1 population activity
    presented by Andreea Lazar
  • Poster 2: Self-organized learning and inference explain key properties of neural variability
    presented by Christoph Hartmann
  • Poster 3: NOISE & BRAIN PLASTICITY?
    presented by Jean Rouat
  • Poster 4: Physical limits to learning: Axonal noise as a source of synaptic variability
    presented by Ali Neishabouri
  • Poster 5: INEX - A simple but effective stochastic model to simulate neuronal-astrocytic activity
    presented by Kerstin Lenk
  • Poster 6: Dynamic stimulus representations in adapting neuronal networks
    presented by Renato Duarte
  • Poster 7: Effect of connectivity on noise correlations and coding accuracy in coupled neural populations
    presented by Volker Pernice
  • Poster 8: Bayesian inference in single neuron: a normative model of spike rate adaptation
    presented by Alessandro Ticchi
  • Poster 9: Bayesian Inference in Spiking Neurons: A Neural Circuit Model of MCMC Exploiting Neuronal Noise
    presented by Aldo Faisal
  • Poster 10: Cortical multi-layered, multi-area networks as a substrate for stochastic computing
    presented by Hannah Bos
  • Poster 11: Stochastic Sampling without Noise
    presented by Bernhard Nessler


(Poster dimensions for poster 1-10: max 120 cm wide x 150 cm high. (Poster 11 max. 90 cm high))

Friday, 28 November 2014
08:45
Day II of the workshop
08:45-09:00
(15 min)
 Welcome coffee
09:00
Morning session, chaired by Jozsef Fiser
09:00-09:30
(30+10 min)
 Network design principles for solving hard computational problems with noisy spiking neuronsZeno Jonke (Graz University of Technology)
09:40-10:10
(30+10 min)
 Why can neural sampling solve the Traveling Salesman Problem faster than Gibbs sampling?Wolfgang Maass (Graz University of Technology)
10:20-10:50
(30 min)
 Coffee break
10:50-11:20
(30+10 min)
 Fast but not furious: sampling-based inference in balanced neuronal networksGuillaume Hennequin (University of Cambridge)
11:30-12:00
(30+10 min)
 Neural networks as sources of uncorrelated noise for functional neural systemsJakob Jordan (Juelich Research Centre)
12:10-14:00
(110 min)
 Lunch
(self organized. A list of fast lunch options and restaurants with location maps will be distributed during the workshop)
14:00
Afternoon session, charied by Daniel Pressnitzer
14:00-14:30
(30+10 min)
 Spatio-temporal representations of uncertainty in spiking neural networks Cristina Savin (IST Wien)
14:40-15:10
(30+10 min)
 Stochastic memristors as plastic synapses for statistical learningJohannes Bill (Graz University of Technology)
15:20-16:00
(40 min)
 Open Problem Session
16:00
End of the workshop
Agenda page for printing (also as short info or short info with end-time)

Registered participants

64 registered people.
  • Francesca Barbieri (UNIC)
  • Johannes Bill (TU Graz, IGI)
  • Hannah Bos (Research Center Juelich, INM-6)
  • Yves Boubenec (ENS)
  • Flora Bouchacourt (GNT, ENS)
  • Oliver Breitwieser (University of Heidelberg)
  • Matthew Chalk (Ecole Normale)
  • Joel Chavas (CNRS)
  • Sylvain Chevallier (LISV - University of Versailles)
  • David Colliaux (CNRS )
  • Alain de Cheveigné (CNRS / ENS)
  • Michael Denham (Stochastica Ltd)
  • Alain Destexhe (CNRS)
  • Kameliya Dimova (Stochastica Ltd)
  • Renato Duarte (Bernstein Center Freiburg)
  • Jozsef Fiser (Central European University)
  • Christophe Gardella (Laboratoire de Physique Statistique de l'ENS - Institut de la Vison)
  • Matthieu Gilson (Univ Pompeu Fabra)
  • Michele Giugliano (Universiteit Antwerpen)
  • Frank Gottfried (SAP )
  • Michael Graupner (Laboratoire de Physiologie Cérébrale, Universite Paris Descartes)
  • Christoph Hartmann (Frankfurt Institute for Advanced Studies (FIAS))
  • Thomas Hecht (Ensta ParisTech)
  • Guillaume Hennequin (University of Cambridge)
  • Michael Hopkins (University of Manchester)
  • Etienne Hugues (UPF)
  • Alexandre HYAFIL (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona)
  • Zeno Jonke (Graz University of Technology)
  • Jakob Jordan (INM-6 & IAS-6, Juelich Research Center and Jara, Juelich, Germany)
  • David Kappel (Graz University of Technology)
  • André Kovac (University of Bamberg)
  • Johan Kwisthout (Radboud University Nijmegen, Donders Institute for Brain, Behaviour and Cognition)
  • Xavier Lagorce (Insitut de la Vision)
  • Stephen Larroque (Neucod Télécom-Bretagne)
  • Andreea Lazar (Ernst Strüngman Institute)
  • Mathieu Lefort (ENSTA)
  • Robert Legenstein (Graz University of Technology)
  • Mate Lengyel (University of Cambridge)
  • Kerstin Lenk (Tampere University of Technology, BioMediTech)
  • Yinyun Li (Georg-August University Goettingen)
  • Wolfgang Maass (TU Graz)
  • Timothée Masquelier (CNRS)
  • Clement Moutard (DSV/I2BM/Neurospin CEA Saclay, INSERM U992)
  • Ali Neishabouri (Imperial College London)
  • Bernhard Nessler (FIAS - Frankfurt Institute for Advanced Studies)
  • Danko Nikolic (Ernst Strüngman Institute)
  • Gergo Orban (MTA Wigner RCP)
  • Daniela Pamplona (INRIA Sophia Antipolis)
  • Volker Pernice (Department of Physics, Ecole Normale Supérieure)
  • Mihai Petrovici (UBERN)
  • Michael Pfeiffer (INI, Zuerich)
  • Daniel Pressnitzer (CNRS & Ecole normale supérieure, Paris, France)
  • Jean ROUAT (Univ. de Sherbrooke & Univ. de Montreal)
  • Quentin Sabatier (Institut de la Vision)
  • Sylvain SAIGHI (University of Bordeaux)
  • Cristina Savin (IST Austria)
  • Maximilian Schmidt (INM-6, Juelich Research Centre and JARA)
  • David Schulz (ENS)
  • Denis Sheynikhovich (University Pierre & Marie Curie)
  • Bartosz Telenczuk (CNRS, UNIC)
  • Tom Tetzlaff (Inst. of Neuroscience and Medicine (INM-6), Jülich Research Centre)
  • Alessandro Ticchi (Imperial College London)
  • Hazem Toutounji (Department of Theoretical Neuroscience, Central Institute of Mental Health, Mannheim)
  • Pierre Yger (The Vision Institute, Paris)


 
. 
 

13 Aug 2014